+36-70-531-82-44 egyesulet@angyalicivilek.hu

Közút-keresztelünk

A 2023-as évünk egyik igazán izgalmas projektjének keretében a szigeti kis utcák, ösvények, átjárók elnevezésére vállalkoztunk. A kezdeményezés eredményeként valamennyi közlekedő saját nevet kap, amiről a környéken élők dönthetnek. Bárki javasolhat nevet és a legtöbb szavazatot kapott ötlet kerül fel a leendő utcanévtáblákra. A könnyebb tájékozódás mellett projektünktől azt reméljük, hogy ez a közös “feladat” összehozza a szomszédokat, alkalmat ad a találkozásra, a barátkozásra.

Tovább a közút-keresztelésre

Felújítunk

2022 év során sikerrel újítottuk fel a szigeti révvárót és környékét. Friss festést, napelemes világítást, könyvespolcokat, szelfipontot alakítottunk ki a várónkban és felfrissítettük a kikötőt is. Néhány helyen a sziget legfontosabb információit tartalmazó, folyamatosan frissített hirdetőtáblákat ültettük, hogy ilyen módon is kapcsolódjunk egymáshoz.

Sok-sok közös munkaóra, jó hangulatú együttdolgozás és igényes kivitelezés lett a vége az első ilyen próbálkozásunknak.

Ivóvíz a szigeten

Jelenleg 1 darab közkút látja el a szigetet ivóvízzel, ezzel a jelenlegi ivóvízhez jutási lehetőséggel – kérdőíves felmérésünk eredményei alapján -- a tulajdonosok túlnyomó többsége, közel 95 %-a elégedetlen. 

Megkeresésünkre pozitívan reagált mind a DAKÖV, mind a Ráckevei Önkormányzat, akik vállalták a kivitelezés műszaki és pénzügyi koncepciójának összeállítását. Ez alapján a tulajdonosi közösségnek lehetősége lesz mérlegelni, hogy milyen megoldást tart valóban elfogadhatónak.

Ügyünket támogatja az országos összefogáson dolgozó Víz Koalíció, amelynek mi is tagjai vagyunk. 

Csatornázás

Szigetünkön egy EU-s projektnek köszönhetően indult el a csatornázási folyamat. A kivitelezés utolsó évébe mi is igyekeztünk a kommunikációt segíteni a tulajdonosok és a bekötésért felelős szereplők között, ami a legnagyobb problémát jelentette az előrelépés tekintetében.

Mivel számos telken hiányzik még a fővezeték és az ingatlan közötti rákötés, ezért akinek ezzel feladata van, annak továbbra is azt javasoljuk, hogy jelezze szándékát a ráckevei Műszaki Osztály és a DAKÖV felé is. 

Parkolási helyzet

A sziget teljes hosszában gondot/feladatot jelent a part menti parkolás, úgy autóval, mint csónakkal.

A kiskunlacházi oldalon ez kevésbé jelent ugyan gondot, de Szigetszentmárton és Ráckeve részen sokszor kritikus a helyzet. A mártoni polgármester időről időre felveti a helyzet rendezésének kérdését, de egyelőre még nem sikerült tartós megoldást találni. A ráckevei Önkormányzattal pedig egyeztetések zajlanak a 2023 végén felszabaduló – révhez közeli – területéről egy autós parkolórész kialakításáról.

Keress minket, ha Téged is érint a kérdés és beszállnál a megoldáskeresésbe úgy a parkolók, mint a közösségi stégek kapcsán!

Szemét-ügy

A szemét ügye sajnos folyamatosan téma a szigeten a szezon ideje alatt és azon túl is. Egyesületünk létrejöttében is meghatározó szerepe volt a tarthatatlan állapotok rendezésének. Sokféleképpen igyekszünk megőrizni szigetünk tisztaságát: szemétszedési akciókat szervezünk; folyamatos tájékoztatunk arról hogyan működik a rendszer a szigeten; új szemetesek kialakításáért lobbizunk. Feladat van bőven, így örömmel vesszük, ha mind többünket kezd el érdekelni a megoldás is.