+36-70-531-82-44 egyesulet@angyalicivilek.hu

Indul az utca Keresztelés

A 2023-as évünk egyik igazán izgalmas projektjének keretében a szigeti kis utcák, ösvények, átjárók elnevezésére vállalkoztunk. A kezdeményezés eredményeként valamennyi közlekedő saját nevet kap, amiről a környéken élők dönthetnek. Bárki javasolhat nevet és a legtöbb szavazatot kapott ötlet kerül fel a leendő utcanévtáblákra. A könnyebb tájékozódás mellett projektünktől azt reméljük, hogy ez a közös “feladat” összehozza a szomszédokat, alkalmat ad a találkozásra, a barátkozásra.


Tovább a keresztelésre

Szigetünkön közel 50 kis utca, ösvény, közút, átjáró található. Van amely átvezet minket a sziget túlfelére, míg van amelyik kanyarog ugyan egy darabig, de végül zsákutcába visz. Az utcáink sokfélék, egy dolog mégis közös bennük: egyiknek sincs neve. Ezért mi idén arra jutottunk, hogy ezt az áldatlan állapotot megváltoztatjuk. Na nem (kormány)hivatalosan, csak amolyan közösségileg. Mi, az utcák lakói javaslunk nevet és mi is döntünk arról, hogy mi kerüljön a leendő utcanév táblákra! Ha velünk tartasz, akkor olvass tovább.

Elkészült a a szigeti térkép!

Felmértük a szigetet, bejelöltük az utcákat (nem vittünk machetét, szóval csak a járható utakat látjátok), kattints az utca számára, ha szeretnél neki nevet ajánlani!

Mi is fog szerepelni a táblákon?

A név mellett, amit Ti közösen találtok ki, pár hasznos információval is ellátjuk a táblát. Lesz minden utcának egy száma, amelyből kikövetkeztethető lesz az elhelyezkedése, de erről kicsit később bővebben. Lesz egy típusa, ami szintén információt hordoz, mégpedig:

  • sétány - a sziget két szélét hosszan követő út
  • átjáró - a két sétány közt vezető út, azaz átvisz a túloldalra
  • belső út - észak déli irányban a sziget belsejében futó út
  • ösvény - a sétányról a belső útra vezető út
  • köz - bármely fenti típusról zsákutca szerűen leágazó út

Valamint a táblákon feltüntetjük, hogy mely házszámok érhetőek el az adott közben.A keresztelés menete a következő:

Szóval hogy is van ez a számozás, honnan tudom ebből meg, hogy az utca hol van?

Nagyot gondolva a magyar fő és mellékutak elnevezését követjük, amely a következőképpen működik. Budapestről körkörös irányban indulnak ki a fő utak. 1-es út Bécs irányába, 2-es út Vác felé, stb. Vegyük az 5-ös utat, Ami Szeged irányába fut, Az első főbb leágazó út az 51-es út, a második az 52-es. Az 51-es első fontosabb leágazása az 511-es és így tovább.

Azt találtuk ki, hogy nálunk a fő utak a partokon futnak. A nyugati oldalon az 1-es út a keletin a 2-es és 3-as út, mivel a lacházi oldalon nem folytonos a sétány.  Északról indítva a számozást az 1-es út első leágazása a 11-es számot fogja kapni. Ha a 11-es útnak is van leágazása, mondjuk 3, akkor ezek rendre a 111, 112, 113-as számot fogják viselni. Szóval, ha valaki azt mondja, hogy a nyaralója a 253-as számú utcácskában van, akkor tudhatod hogy a lacházi oldalon kb a felső 3-adban kell keresni és ha megvan a 25-ös számú  utca, akkor oda betérve a 3. leágazásban találod az ismerősödet.Honnan van erre pénz?

Közútkeresztelő projektünk sok más ötlet közül került aközé a 3 döntős közé, akik valamennyien lehetőséget kaptunk arra, hogy a Közösségfejlesztők Egyesülete által szervezett adománygyűjtő esten bemutatkozzunk. 2022 év végén, több hetes felkészülés eredményeként a néhány perces előadásunkra összesen 564.000 forintot adományozott a közel 90 jelenlévő támogató. A kért összeg felhasználását előre meg kellett adnunk: a táblák elkészítésére (anyagköltség, gyártás) és utcabeli átadó ünnepségekre tudjuk költeni a felajánlásokat.